Var det möjligt att hålla ett MöjlighetsMöte med en av Sveriges bästa föreläsare, en av Sveriges bästa företagare, få 50 personer att betala för att få ut mer än bara inspiration och ny kunskap och samtidigt dra in pengar till Friends? När en av ledarna som var på MöjlighetsMötet blev så berörda och berikade att de dagen efter och åkte till Spa för att tänka om hela sitt sätt att driva företag. När en annan berättar att de dagen efter hade satt sig ner och gjort om hela sin bolagsstruktur, då insåg jag att svaret på den milslånga inledningsfrågan var, ja.

Jag har alltid varit lite otålig och alltid behövt det konkreta. Dvs jag vill att något skall hända på riktigt… Det har inte bara räckt att snacka för min del. Det har inte bara räckt för andra att snacka heller, då har jag hållit upp den spegeln mot dem direkt. Det är inte en särskilt kärleksfull inställning till andra människor och min acceptans för att tankar och ord inte behöver bli konkret handling har ökat med miljoner mil, annars hade jag inte kunnat verka framgångsrikt som coach där acceptans är en av de viktigaste beståndsdelarna. Men det betyder inte att jag inte kan ge andra människor en perfekt miljö där de faktiskt är välkomna att skapa verklighet av sina drömmar och sin längtan – om de känner för det.

När det gäller inspirationsföreläsningar eller ledarskap av organisationer har jag länge förundrats över varför det, trots så mycket forskning och vetskap om vad som skapar motivation, kreativitet och utveckling, fortfarande bara är den framme på scenen som pratar. Om det är 100 personer i ett rum och den som står längst fram talar om vad och hur man skall göra – då får vi ut 1 % av all den kunskap som finns i rummet, 1% av den erfarenhet och 1% av den kreativitet som finns i rummet. Och den mänskliga kreativiteten är gränslös. Vi skapar dessutom 0% förutsättningar för motivation. Motivation som vi alla vet kommer inifrån, inte utifrån av en föreläsare/inspiratör.

Det vi däremot kan få av en föreläsare/inspiratör eller för den delen en ledare är inspiration, nya perspektiv och ny kunskap. Vi har nog alla varit på en föreläsning och känt att livet blivit lättare, saker o ting klarare. Sedan kommer vi tillbaks till ”verkligheten”, människor runt omkring gnäller, vi måste släcka bränder och någon tagit sista kaffet. Sällan varar inspiration längre än två dagar. Inspiration är en färskvara.

Att vara inspirerad är ett av de skönaste tillstånden vi kan vara i och den perfekta myllan för att plantera beslut i. Då menar jag beslut, inte önskningar. De här två blandar vi ofta ihop. Vi har tusen önskningar om allt från vad vi borde göra mer av för att kroppen skall må bra till att hur vi borde vara och göra mot våra barn/vänner/älskade/medarbetare/världen. Önskningar har vi gott om i dagens konsumtionsdrivna samhälle där vi aldrig får vara nöjda. Beslut är det betydligt mer tunnsått med. Konsekvensen är att majoriteten av människor gör vad alla andra gör och följer med strömmen oavsett vart den är på väg.

Beslut betyder att skära av alla andra alternativ. I ett tillstånd av inspiration när allt känns lätt och klart som korvspad, det är då vi skall idka konsten att ta beslut. Insikterna vi får av inspiration, ny kunskap eller nya perspektiv blir genom besluten konkretiserade i våra liv. Våra liv blir lite bättre, lite lättare, lite lyckligare. Och likt ringar sprider sig kring en sten kastad i vatten blir andras liv också lite bättre, lite lättare och lite lyckligare. Det är det som är utveckling. Alla de ”omöjligheter” vi människor skapat och skapar dagligen börjar nämligen alltid med ett beslut och ett steg, oavsett om resan förefaller vara 100 meter eller 1000 mil lång. Och för att låna symbolen för beslut och ett steg från MöjlighetsMöte; “Bananen”, så är jag stolt över att skapa forum där människor tar bananer istället för att tänka att någon ”ananas” borde göra det. Jag är stolt över att jag numer själv tar denna gula stafettpinne och formar mitt liv på ett sätt som inte bara berikar mitt liv å det grövsta utan även smittar av sig på andra runt omkring mig. That´s (not) just bananas.