Du frågar dig hur du kommer dit du vill på snabbaste sätt? Fråga dig också om du kan känna dig nöjd med det du har just nu så kanske du finner den gyllene medelvägen.

Vårt linjära samhälle har skapat en kollektiv besatthet av hastighet. Så fort vi får ett mål framför ögonen frågar vi oss hur man kommer dit snabbast. Du får en affärsidé och snart dyker frågan upp; hur tjäna pengar så fort som möjligt på den? Du vill köpa en drömbostad, – hur kan jag köpa den så snart som möjligt? Du vill bli vältränad – hur skall jag bli det så snabbt som möjligt? Alla frågor som söker efter den snabba vägen får svar som leder till ohållbara lösningar verkar det som. Du blir skadad när du tränar för tufft för din förmåga och ålder, du blir skuldsatt upp över öronen när du lånar till din drömbostad och affärsverksamheten utarmar jordens resurser mer än det hushåller med dem samtidigt som du stressar dig sakta och säkert mot en utmattning. Din personliga och samhällets kollektiva livskvalitet minskar av detta linjära förhållningssätt besatt av att komma någonstans så snabbt som möjligt. Och det är ett hjul vi häller vatten på varje dag. Om vi också hade frågat oss om vi kan vara nöjda med det som är just nu, kanske vi hade funnit den gyllene medelvägen och ett djup i livet som gör ”att göra-listan” till en liten enkel sak. Trots allt, om tempot på ditt liv ökar så ökar du bara farten mot det slutgiltiga målet för din kropp – att dö. Och vilken kvalitet vill du ha på den resan?

Att påminnas om att det finns ett djup till livet och inte bara en horisontell linje på väg mot ett mål tror jag sakta men säkert leder till personlig och därmed också kollektivt ökad livskvalitet. Därför, när du får upp ett mål framför näsan, fråga dig direkt hur du kan vara nöjd med det som är just nu och ge dig tid att leva med den frågan ett tag som en motvikt till målorienteringen. Annars skapar du lätt ett liv som liknar en EKG-kurva, upp och ner, toppar och dalar tills pappret i skrivaren tar slut.

Jag intervjuade en gång Christer Olsson som är en framgångsrik och väldigt uppbokad svensk föreläsare samt författare till boken Vart är du på väg och vill du dit? Jag frågade hur han gjorde för att hinna med så mycket. Han sa att; ”-jag tar kinesens fårhållningssätt. Så fort jag vill någonstans tänker jag att jag skall väldigt, väldigt långt och tar därför små, små steg. Då kommer jag längre.”

 

 

 

 

 

 

 

 

/Jonas Faremo Möjlighetsutvecklare och Meditationsguiden.com´s mindfulnesscoach

Om Jonas: Just nu bor han i Indien och planerar vårens workshops i mindfulness i Stockholm. Frågor välkomnas på: jonas@faremo.se Skype: jonasfaremo1