Idag utvärderade jag och en klient hennes coachingperiod. Det visade sig att hennes liv hade blivit över 300 % bättre under coachingperioden. Hennes liv är mer “grönt ljus” nu från att tidigare varit “rött” på alla plan i livet. Hon är mer effektiv, mindre stressad, har roligare, mer energi och mer tid för familj, vänner och sig själv. Hennes relationer har förändrats och även de som var infekterade relationer på jobbet har hamnat på ett annat “plan” där hon känner att hon kan vara sig själv. Hon har lyckats förändra inte bara det hon “gör” utan också det hon “är” vilket ger stora ringar på vattnet. Hennes ledarskap har fått så stor effekt att hennes organisation nyss vann ett pris på grund av bäst resultat och det pratas i organisationen om hur mycket bättre det har blivit på arbetsplatsen.

Hur är det möjligt? 

Vi har varvat mindfulness och avslappningsövningar med coaching för att medvetandegöra och förändra. Med ledd mindfulness som en del av coachingsessionen skapas förutsättningar för att nå de djupare lagrena av ens person. Och där får små förändringar stora effekter på de yttre lagrena; vad du gör och på vilket sätt. Vi använder oss av acceptens och tålamod istället för att forcera. Vi tillåter förändring att ske utifrån de nya förankrade insikterna istället för att vara smart och göra det man “borde”. Då kan förändring gå snabbt.

30 minuters  självcoachning med mindfulness

Vill du prova att coacha dig själv med mindfulness? Här är en fråga du kan ställa dig som en känd svensk föreläsare brukar ställa: “Vart är du på väg, och vill du dit?” (Christer Olsson). Men svaret på frågan kommer bli olika beroende på om du t ex är uppe i varv och inne i “ekorrhjulet” mentalt eller om du är i kontakt med dina behov och din inre drivkraft. Och det är det är det sistnämnda som ger dig ett sant svar. Så testa att planera in en stund, en halvtimme bara för dig själv i en mysig miljö. Ställ en äggklocka och sätt dig bekvämt men ändå värdigt i kroppen. Slut ögonen.

Börja med att observera ditt inandetag en stund. Placera en hand på bröstet och en på buken. Uppmärksamma hur involverade de olika delarna av överkroppen är i andningen. Lägg märke till ditt andetags karaktär just nu. Se om du kan följa luftens på väg in i din kropp och på väg ut ur din kropp. Tankar kommer att komma, välkomna dem och låt dem passera likt molnen gör på himlen.

Efter kanske tio minuter av nyfikenhet på ditt andetag, börja med att uppmärksamma dina fem sinnen. Ta ett i taget. Bara lägg märke till vad dina ögon uppfattar just nu (insidan av ögonlocken), luktsinnet, smaksinnet, hörseln och känseln. Bara upplev dina sinnen här och nu. Det är nu du upplever verkligheten. Det är bara nu som livet utspelar sig, ingen annan gång. Passa på att bara uppleva det som är livet just nu. Värdera inte intryck som bra eller dåligt, bara uppleva. Låt tiden gå och fortsätt uppleva ett sinne i taget, kanske får du plats med fler sinnen och deras intryck samtidigt i det rum som är ditt medvetande, kanske fler. Kanske får du bara plats med ett åt gången.

Runda av genom att uppmärksamma andetaget och sedan lägga märke till den yta med vilken din kropp vidrör underlaget just nu. Du är här på just den här platsen på jordklotet just nu. Öppna mjukt ögonen. Låt övningen ta minst tjugo minuter till den punkten. Ställ dig sedan lämpliga frågor och svara skriftligt, t ex vart är jag på väg i livet? Vad får jag mer av i livet? Vad får jag mindre av? Efter ett par frågor som inventerar nuläget, fråga dig vart du vill. Vad vill jag har mer av i detta livet? Vad längtar jag efter? Vips, på en halvtimme har du gjort en självcoachning med mindfulness som är betydligt mer förankrad än om du bara ställt dig frågan rätt upp och ner i vardagen. Kanske har du till och med satt en ny riktning i ditt liv. – Lycka till.