Jonas Faremo mindfulnesscoach plockar ur några ord ur dokumentären om Håkan Hellström; Två steg från Håkan. Här ger Håkan oss kanske den största framgångsnyckeln för personlig framgång som finns.

Jag såg på filmen Två steg från Håkan igår. En film om Håkan Hellström rockmusikern och hans turnéliv. Vid en passage i filmen kritiseras han för att vara en dålig förebild och att han borde ta mer ansvar för sitt kändisskap. Han erkänner sig då helt o-perfekt och säger sig vara en vanlig idiot som vem som helst och att det är skönt att inte behöva leva upp till en image. Håkan har kommit fram till att det som spelar någon roll för honom är hur låten är och hur fin den är, inte hans image.

Senare i filmen reflekterar han över sin eventuella förebildsroll och sammanfattar att om det är något han vill vara en förebild för så är det att försöka vara sig själv. Något som vi hela tiden kämpar med menar han. Håkan säger att det finns så många som tycker, tänker och kan saker, men att allt man kan tycka, tänka och kan är andras saker. Bara det du känner är ditt. Om han vill säga något till dig så är det att känna livet mer, och inte tänka, tycka och kunna så mycket. Han ser att så mycket i samhället vill att du gör tvärtom. Program som Idol t ex, där ges intrycket av att vi behöver vara något annat än det vi är. “Du skall vara mer si, du behöver vara mer så, du måste bli mer utåtriktad.” Nej säger Håkan, du skall vara mer inåtriktad! Det är där du har chansen att finna något som är unikt, något som är du.

Jag skriver detta på min lilla smartphone vid frukostbordet. Gröten har hunnit svalna och ångan från te-koppen slutat ringla sig upp ur koppen. Men det kändes viktigt att skriva o dela med sig av detta, även om du sannolikt sett filmen för länge sedan. Jag har inte citerat Håkan ordagrant men tror mig ändå förmedlat hans budskap. Jag älskar budskapet i dess självklarhet och enkelhet och vill gärna sprida det.

Om det faktum att jag påminner någon om denna självklarhet och inspirerar att om så för ett ögonblick stanna upp och känna inåt istället för att söka sig själv utanför så har jag bidragit till en bättre värld tänker jag. Det vi finner utanför oss (reklam, film, dokusåpor, sociala medier, böcker, skolor och (framgångs)rika personers perfektpolerade livsberättelser) har ingenting med mig eller mitt unika bidrag till mänskligheten att göra. De tankar, tyckande och den kunskap som jag har kommer därifrån. I det jag känner och upplever just nu finns bara jag.

Håkan Hellström. Denna mänskliga och därmed perfekt o-perfekta artist gav i sina ord en av de större nycklarna till personlig framgång; Bli mer inåtriktad. För är det något som ingen annan kan vara bättre än dig på så är det just att vara dig själv.

Läs om Jonas Faremo här.

Läs om Coaching & Guidance här.