Jag har precis landat i Sverige efter ett halvår i Indien när jag möts av den här artikelns rubrik när jag åker; “Stressen på arbetsplatsen gör oss allt sjukare!* Stress är en folksjukdom och har varit det länge läser jag. Man har trixat med medicinska diagnoser och på sätt lyckats få ner statistiken vid tillfällen. Sedan 2009 har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat med 140% och i Europa beräknas över 40 miljoner vara drabbade av utmattningssyndrom. Någon vecka senare läser jag om en ny undersökning som visar lite förvånande att var fjärde svensk är stressad på jobbet, men att ännu fler känner en stor tidspress på sin lediga tid.** Så vår lediga tid är numer inte en tid för avslappning utan tvärtom. 

Jag är inte ensam om att ha bränt ut mig och tyvärr är det här är inte en trend som kommer minska om vi inte ändrar vårt förhållningssätt till saker och ting men framförallt livsupplevelsen som helhet. Många av de “sanningar” vi växer upp med i detta land (och många andra länder visar artikeln) gör oss maktlösa inför sinnets “stress-skapande” när vi möter arbetslivets krav. Och kraven kommer inte att minska, för det är stressade sinnen som ställer dem.

Snöbollen har fått upp sitt momentum och rullar snabbare och snabbare. Jag har själv förändrat mitt förhållningssätt dramatiskt i mitt liv och har stressar mindre och mindre för varje år som går. Det har inneburit en del yttre förändringar men främst inre. När jag är inte är i Indien och praktiserar meditation, mindfulness och yoga så verkar jag på arbetsplatser på storföretag i Stockholm samt driver ett eget företag. Något jag kan göra idag utan stress.

Samtidigt som min stressnivå minskat har jag sett hur den kollektiva stressnivån ökat för varje år. Det jag trodde var bara normalt, ser jag idag att det också var stress. Jag behövde landa i djupare lager av avslappning för att ens kunna se vad som var stress. Idag vill jag göra en insats för ett mer avslappnat och harmoniskt Sverige och jobbar som Mindfulnesscoach. Jag ser att den kunskap om kropp och sinne man under tusentals år jobbat upp i Öst är precis det vi saknar för att kunna förstå och hantera det samhälle vi lever i. Jag välkomnar alla som du känner som vill göra en förändring från stress till harmoni och ger dem en process, lär ut mindfulness samt är ett coachande stöd på vägen. Livet är för kort för att stressa.

 

*http://www.metro.se/nyheter/stressen-pa-arbetsplatsen-gor-oss-allt-sjukare/EVHneg!c2ZbqiNI8Ths/

** http://www.wisegroup.se/media/52228/happiness_2014_sv.pdf