Stress – “om bara jag kunde bli av med alla tigrar!”

Kanske har du som många andra svårt att få ihop livspusslet. Du hör dig säga “ja det är bra med mig men mycket att göra” varje gång någon frågar hur det är. Du känner spänningar i nacken och stelhet och kanske smärtor på vissa ställen i kroppen. Du upplever att du inte hinner med dig själv och kanske inte dina närmaste och käraste heller för den delen för alla tigrar som håller på att jagar dig. Du vet någonstans att du har potentialen att vara en betydligt mer accepterande, generös och kärleksfull person. …om du bara hade tid.

Stress är idag vår största folksjukdom är min bedömning och källan till många andra sjukdomar. Det är ett tillstånd med hormonnivåer som vi behöver när vi blir jagade av en tiger. Väldigt få av oss blir jagade av tigrar men upplever dagligen stress. Och de flesta tror att lösningen är att få mindre saker att göra, dvs att göra sig av med alla människoätande tigrar som springer runt i vårt samhälle. Jag säger inte att det är fel att göra sig av med saker att göra på din “att-göra-lista” för att få ner stressnivån, nej det kan t o m vara nödvändigt. Det jag vill poängterar är att det inte finns några människoätande tigrar i vårt samhälle… Vi lever i ett relativt tryggt samhälle, de flesta som läser det här har mat och tak över huvudet samt tillgång till drickbart vatten. Tigrarna som stressar oss är alltså skapade i vårt sinne.

Det finns ingen positiv stress i arbetslivet eller kärlekslivet menar jag. Många idag tror däremot att det är ett måste med stress för att kunna prestera. Att vi behöver en tiger eller två som jagar för att kunna göra ett bra jobb. Det är inte sant. Ta vilken framstående idrottsutövare som helst och du ser att det är deras förmåga att slappna av som gör dem till bäst. En långdistanslöpare eller formel 1-förare kommer inte ens fram till mållinjen om den bränner allt krut och tar i allt vad det har. Tvärtom handlar framgång om hur man är ekonomisk med sina resurser. En höjdhoppare eller kulstötare som stressar spänner sig kroppen och de kan inte utnyttja hela kapaciteten av musklerna och kroppens motorik försämras. De behöver vara avslappnade i ansträngningen för att nå sin fulla potential. I samma ögonblick du blir stressad minskar din kreativitet, spontanitet och känsla av rymd och frihet. Det är uppenbart efter att ha coachat många individer. I samma ögonblick som de slappnar av  öppnar alla möjligheter upp sig och problemen är som bortblåsta. Det är därför mindfulnesscoaching till stor del fungerar så effektivt.

Vid långa perioder av stress får du inte ens ruset som stress-hormonerna ger utan det blir som med alla andra uppåt-tjack, du behöver den bara för att känna dig normal. Samtidigt bryter du ner dig själv – din viktigaste (enda) resurs. Du bränner allt krut varje dag på väg mot den berömda väggen. En vägg som människor idag hälsar på redan nere i Gymnasie-åldern. Vårt samhälles normer  måste vara sjuka tänker jag med sådana symptom. Om man söker på vårdguiden.se så finnar man den här texten: “Om stressen blir långvarig sliter den på kroppen – främst genom att kroppens återhämtning blir störd – vilket kan göra att vi blir sjuka. Immunförsvaret kan försämras och vi drabbas lättare av infektioner. Långvarig stress kan också orsaka högt blodtryck, huvudvärk och värk i axlar och nacke, hjärt- och kärlsjukdomar samt problem med magen.”

Stress skapas av yttre krav och inre förväntningar

Stress skapas av vår oförmåga att hantera yttre och inre krav och förväntningar. Vi skapar begär till vissa tankar och av vana adopterar vi det andra säger och gör det till en inre förväntning på oss själva. Det blir ett “borde” eller ett “måste”. Eller så skapar vi motstånd till andra tankar och “borde” eller “måste” hålla det borta. Alla dessa “borden” och “måsten” lagras, de försvinner ingenstans utan ligger och skapar en trång liten passage för livet självt att ske. Spontanitet och acceptans är inte lätt när allt borde vara på ett annat sätt och det finns massa saker vi måste göra. Eller hur? Lösningen ligger kanske delvis i att skaffa sig mindre att göra men den stora hävstångseffekten finns i hur du förhåller dig till dina tankar och valda sanningar. Här finns det megastora mentala utrymmen att tillgå men som nu är blockerade av alla “måsten” och “borden” som du omedvetet adopterat in i din inre familj av verklighetsuppfattningar. Ditt liv är bakom alla dessa tankar egentligen ett under. Ett mirakel i varje enskilt ögonblick. Om du upplever blott en procent av det miraklet av att existera på en liten materia-klot i universum så fylls du av förundran och tacksamhet. Hur ofta gör du det?

“Om bara” – en av de vanligaste symptomen

Jag vill ta upp en av de vanligaste symptomen på att du adopterat de yttre kraven till dina egna sanningar; “om bara”. Om bara jag får gjort detta kan jag vila till helgen. Om bara det här händer så blir allt bra. Om bara jag får det här klart kan jag ta hand om min hälsa sen. Om bara… Alltså en ursäkt att göra våld på sig själv nu för att man kan teoretiskt kan sluta göra det imorgon. Ingen bra strategi eftersom nuet är det enda vi har och det vi gör nu ger konsekvenser för nästa nu. Ingen bra strategi eftersom vi ägnar större delen av vår tid till att konditionera vår hjärna till detta mönster. Det får konsekvensen att när du väl kommer fram till helgen/semestern skapar du omedvetet bara mer att göra eller så kollapsar du helt. Med “om bara” gör man helt plötsligt saker på bekostnad av sig själv. Inte hållbart.

“Om bara” är ett kvitto på ett tankemönster. Och tankemönstret ser till att du alltid gör saker och gärna andras saker först och sedan tar hand om dina behov. Så i samma ögonblick du blir klar med den där grejjen på jobbet du skulle bli klar med letar sinnet lätt som en plätt upp ytterligare en eller en miljon grejjer som behöver göras innan du kan vila/ta det lugnt/njuta av livet – eftersom det är ditt tankemönster. Och tankemönster upprepar sig om och om och om igen. Därav att de kallas mönster.

Lösningen: 

1. Var i medveten närvaro hela tiden. Det vi kallar Mindfulness eller meditation.  Då skapar du inga “borden” eller “måsten” och därmed kan stress inte uppstå. Så till vida det inte dyker upp en ilsken tiger vill säga.

2. Ifrågasätta alla dina tankar. Kan du stanna upp en stund och betrakta dina inre sanningar och sedan lösa upp alla surdegar som ligger där och jäser och tar upp din energi kommer du känna dig fri och full av energi. För verkligheten att ta sig igenom denna mur av “borden” och “måsten” behövs en storstädning, och beroende på hur mindfull du är generellt i livet så behövs det olika ofta. Inte mindfull alls? Ja då behöver du en storstädning tre till fem gånger per dag för att slippa stress. Är du väldigt mindfull och mediterat i 40 år. Ja då kanske det räcker med en storstädning endast när du ser att det behövs. Oavsett om du väljer att göra sakerna eller inte så är du inte längre fast vid det som stressar dig mest – tanken på att du kan misslyckas. Att du kan vara fel i den här delen av universum. (Vårt observerbara universum är ca 450 miljarder ljusår i radie från jordklotet och åldern är t o m 2013; 13.798 miljarder år gammalt enligt Wikipedia.)

Frågor du kan ställa dig är; Måste jag verkligen det här? Är det verkligen sant? I universum, var står det att jag måste göra det här? Vems krav eller förväntan är det jag försöker leva upp till? Jag har klienter jag coachat i mindfulnesscoaching som sagt sig uppleva att de tjänat 90% i energi och sparat 50% i tid efter en timmes coachingsession.

4. Ersätt dina stressbeteenden med mindfulness. Det vill säga gör saker som du just nu gör och inget annat och ha inga förväntningar på resultatet. Jag gör det jag gör just nu. Punkt. Inte för resultatets skull, utan för att göra det jag gör. Ta till någon av de sju förhållningssätten/attityderna inom Minfulness som verktyg istället för dina gamla stress-skapande verktyg. Men lite träning blir det med tiden lättare att välja t ex tillit istället för att försöka forsera hela omvärlden till sin bild av hur det “borde” vara. Och det blir sannerligen lättare att leva.

5. Icke våld. I yogan Ahimsa. Gör aldrig saker på bekostnad av sig själv. Att offra sig själv för resultatet är att försöka ge alla andra personer som tuppat av syrgas i ett rökfyllt flygplan innan man själv tar den. Ingen vinner på det, alla dör. Vi är alla sammanlänkande. Vi är alla energi och påverkar varandra varken vi vill det eller inte. Det du ger dig själv ger du andra. Det du ger andra ger du dig själv. Genom att påminna sig om principen om icke våld påminns du också om att inte göra saker på bekostnad av dig själv. Att göra saker på bekostnad av dig själv gör att du stressar, får ont i kroppen, känner dig irriterad och frustrerad, tappar koncentrationen, tappar humöret, saknar tålamod, är kort i tonen, glömmer saker, gör många fel – det går ut över kvaliteten i det du gör och alla människor runt dig. Om du istället låter bli att göra våld på dig själv kanske du tar det lugnt en morgon, släpper dina och andras krav på dig själv och myser, läser en bok och yogar. Du blir lugn, harmonisk, trygg, accepterande, kärleksfull, effektiv, ekonomisk, omtänksam, avslappnad i kroppen – det går ut över kvaliteten i det du gör och alla människor runt omkring dig. Eller som en kvinna sa som brukade gå på mina yogaklasser i Göteborg: “Mina barn gillar när jag går på Yoga. De säger; Mamma, det märks att du varit på yoga för du är så snäll.”

 

Att kunna ta sig en paus just nu för att bara njuta av livet och ta hand om sig själv oavsett var man är eller tror sig behöva göra är ett tecken på harmoni. En harmoni som läcker till allt och alla runt omkring en.

 

På Onsdag 9e oktober har meditationsguiden.com Mindfulnessworkshop i Stockholm med temat stress.

Var: Adolf Fredriks Kyrkogata 13 “SB-huset”

När: 19.00 – 20.30

Pris: 150kr kontant

Fortsättning: de nästkommande fem onsdagarna är också Mindfulness-drop in på samma ställe. Varmt välkommen.