Jag är ju ingen expert, men såvitt jag kan se är stress den största trenden bland Homo Sapiens på planeten Jorden just nu. Mina mor- och farföräldrar hade inte ens stress i sin vokabulär förutom inom hållfasthetsläran där stress är mängden påfrestning ett material tål innan det brister.

Är det någon som vill ha stress? Nej, det tror jag inte. Jag vill det inte och inte någon av de jag coachat eller föreläst för heller. De väljer alla att göra saker och leva ett liv utan stress om de får välja. Problemet är att de inte kan välja menar de flesta. Är det verkligen sant?

Beroende på perspektiv så kan det vara sant och osant tänker jag. De förutsättningar vi kollektivt skapat i samhället har påfrestning på människan inbyggt. Den ekonomiska lånekarusellen och marknadsekonomin ger automatiskt påfrestning på materialet som i detta fall är människan. Vi har byggt bort avslappning, generositet och trygghet. Vi har byggt bort den villkorslösa kärleken. Och samtidigt så är det inte sant eftersom vi inte är systemet. Vi är… ja, vad är du egentligen?

 

 

 

 

 

 

 

 

/Jonas Faremo

Möjlighetsutvecklare och Meditationsguidens mindfulnesscoach

 

Om Jonas:

Just nu bor han i Indien och planerar vårens workshops i mindfulness i Stockholm.  Frågor välkomnas på: jonas@faremo.se Skype: jonasfaremo1